Home

poorwill

poorwill

© Wereld Natuur Fonds

De poorwill is de kleinste Noord-Amerikaanse nachtzwaluw. Hij dankt zijn naam aan de twee-lettergrepige baltsroep van het mannetje. Het is een misschien wel de enige vogel die in winterslaap gaat. Op deze manier bespaart hij energie in een periode waarin weinig insecten te vinden zijn.

Anders dan de meeste nachtzwaluwen die bijna de hele nacht vliegen, gebruikt de poorwill een hoog gelegen tak als uitvalsbasis. Overdag rusten poorwills op de grond en vertrouwen ze op hun goede camouflage.

Andere namenNuttalls nachtzwaluw
Wetensch. naamPhalaenoptilus nuttalli
Engelse naamcommon poorwill
VerspreidingNoord-Amerika
Voedselinsecten
Lengte18 - 21 cm
Gewicht30 - 60 gram
Statusplaatselijk algemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF