Home

buizerd

buizerd

© Wereld Natuur Fonds

Deze roofvogel is vaak in Nederland te zien, zittend op een paaltje langs de weg of zwevend in de lucht. Buizerds vangen meestal kleine dieren zoals muizen en mollen en in het winterhalfjaar ook vaak wormen en insecten. Daarnaast eten ze regelmatig aas.

In de jaren zestig en zeventig is hun aantal sterk achteruitgegaan, vooral door ophoping van pecticiden. Hun aantal is daarna weer spectaculair toegenomen. Nu broedt er ongeveer 10.000 paar in Nederland. Daarmee is de buizerd de talrijkste roofvogel van ons land.

Wetensch. naamButeo buteo
Engelse naamEurasian buzzard; common buzzard
VerspreidingEuropa, Azië, Afrika
Voedselkleine zoogdieren, insecten, aas
Lengte50 - 57 cm
Gewicht500 - 1000 gram
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF