Home

steenarend

steenarend

© Wereld Natuur Fonds

De steenarend is een forse roofvogel met zeer krachtige klauwen. Het is een van de grootste roofvogels op het Noordelijke halfrond. Dit is de arend die bij veel adellijke families op het wapen prijkt. Deze arend wordt ook vaak adelaar genoemd.

Steenarenden bouwen een uitgebreid nest ('horst') van takken op een rotsrichel of in een boomtop. De horst wordt elke jaar uitgebreid en kan een grootte krijgen van twee meter in doorsnede. Helaas is deze machtige roofvogel door de jacht en verstoring op veel plekken in Europa en Noord-Amerika verdwenen.

Andere namenadelaar
Wetensch. naamAquila chrysaetos
Engelse naamgolden eagle
VerspreidingNoord-Amerika, Europa, Noord-Azië
Voedselkonijnen, marmotten, eekhoorns, hoenders, reptielen
Lengte75 - 95 cm, spanwijdte 2 - 2,3 m
Gewicht3 - 6 kg
Statusplaatselijk algemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF