Home

zwanenhalsfuut

zwanenhalsfuut

© Wereld Natuur Fonds

Deze Noord-Amerikaanse fuut heeft een lange, slanke hals. Zijn verenkleed is 's zomers niet veel anders dan in de winter en minder sierlijk dan dat van onze fuut: overwegend zwart en wit.

De balts is echter erg spectaculair. Vooral het deel waarbij beide partners zich samen 'watertrappelend' over het water bewegen. De ouders brengen de jongen gezamenlijk groot. De eerste vier weken dragen ze hen vaak op de rug.

Aan het eind van de 19e eeuw werd de zwanenhalsfuut zwaar bejaagd om zijn zijdeachtige buikveren. De soort is deels weer hersteld maar heeft plaatselijk wel weer te lijden onder vervuiling, verstoring en biotoopverlies.

Wetensch. naamAechmophorus occidentalis
Engelse naamWestern grebe
Verspreidingcentraal en zuidelijk Noord-Amerika
Voedselvis
Lengte55 - 75 cm
Gewicht1 - 2 kg
Statusplaatselijk algemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF