Home

dodaars

dodaars

© Wereld Natuur Fonds

Kleine, schuwe fuut, die bij vennen, kleine meren en moerassen leeft. In Nederland komen naar schatting zo'n tweeduizend broedparen voor. Hun drijvende nest van waterplanten en modder ligt verscholen tussen het riet. Ook de vogels zelf blijven meestal goed verborgen. Aan hun geluid zijn dodaarzen beter te onderscheiden: een hinnikend bibibibi.

Dodaarzen vliegen vaker dan andere futen. In de winter zijn ze duidelijk lichter van kleur dan in het broedseizoen. Vanaf augustus tot eind april is er een groter aantal in ons land als doortrekker of wintergast.

Andere namenhagelzakje
Wetensch. naamTachybaptus ruficollis
Engelse naamlittle grebe
VerspreidingEuropa, Afrika, Azië
Voedselkleine visjes, slakken, kreeftjes en insecten
Lengte25 - 29 cm
Gewicht125 - 225 gram
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF