Home

Adéliepinguďn

Adéliepinguďn

© Wereld Natuur Fonds

Een Adéliepinguďn is een zuiver zwart-witte pinguďn met een kenmerkende witte oogring rond de pupil. Deze soort broedt in grote kolonies, tot wel 200.000 dieren, op plekken langs de kust van Antartica die in de zomer ijsvrij zijn. Het is een van de weinige pinguďns die op het vaste land van Antartica broedt.

Buiten de broedtijd houden Adéliepinguďns zich in kleinere groepjes op en jagen vooral 's nachts op krill en visjes. Daarvoor achtervolgen ze hun prooien op een diepte van ongeveer 20 meter, maar soms wel tot 175 meter diep. Om weer aan land te komen moeten ze vaak spectaculaire sprongen maken. Soms steekt de ijskap waar ze op moeten komen meer dan een meter boven het zeeoppervlak.

Op het ijs kunnen ze zich verbazend handig voortbewegen. Ze glijden er vaak liggend als een sleetjes overheen, terwijl ze zich met hun vleugels voortduwen.

Wetensch. naamPygoscelis adeliae
Engelse naamAdeliepenguin
VerspreidingAntarctica
Voedselvis, kreeftachtigen (krill)
Lengte45 - 60 cm (hoogte)
Gewicht4 - 6 kg
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF