Home

dove varaan

dove varaan

© Wereld Natuur Fonds

Deze hagedis heeft geen uitwendige ooropeningen. Hij leeft de meeste van zijn tijd onder de grond of in het water. Met zijn korte poten en stompe snuit is deze varaan aan een gravende levenswijze aangepast. Hij graaft vooral holen langs beekoevers. Als hij zijn doorzichtige oogleden sluit, kan hij onder water goed zien. Onder water sluit hij ook zijn neusgaten met klepjes.

De dove varaan houdt niet van daglicht. Hij is vooral 's nachts actief en wordt zelden gezien.

Wetensch. naamLanthanotus borneensis
Engelse naamearless monitor
VerspreidingSarawak (Borneo)
Voedselkleine dieren
Lengte40 - 45 cm
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF