Home

baardagame

baardagame

© Wereld Natuur Fonds

De baardagame is een gedrongen hagedis uit het binnenland van Australië. Hij dankt zijn naam aan de met spitse stekels bezette huidplooi aan zijn keel. Als hij belaagd wordt, spert de baardagame zijn bek wijd open en zet daarmee zijn prikkelige 'baard' dreigend op.

Baardagames leven deels in bomen, deels op de grond. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben een territorium. Het vrouwtje legt enkele malen per seizoen 15 tot 30 eieren die ze in het zand begraaft. De jongen hebben nog geen baard.

Wetensch. naamPogona vitticeps
Engelse naambearded dragon; inland bearded dragon
VerspreidingAustralië
Voedselinsecten, bloemen, planten
Lengte30 - 45 cm
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF