Home

neushoornleguaan

neushoornleguaan

© 1998 Adam Britton

Deze grote, krachtige hagedis dankt zijn naam aan de drie hoornknobbels op zijn snuit. De mannetjes worden het grootst, hebben grotere hoorns, een hogere rugkam en naarmate ze ouder worden sterk ontwikkelde vetknobbels op het achterhoofd. Ze verdedigen een eigen territorium, waarbij ze hun hoorns tegen elkaar duwen.

Bij gevaar kan een neushoornleguaan zich verdedigen door met zijn staart te slaan, maar meestal zal hij hard wegrennen.

Het vrouwtje legt 2 tot 20 eieren in een hol dat ze goed gewaakt. Ingevoerde varkens, honden en ratten roven desondanks veel eieren waardoor deze soort bedreigd wordt.

Wetensch. naamCyclura cornuta
Engelse naamrhinocerous iguana; rock iguana
VerspreidingCaribische eilanden (Haďti, Domicaanse Repuliek, Puerto Rico)
Voedselvooral plantaardig (bladeren, vruchten), ook wormen en muizen
Lengte1 - 1,2 m
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF