Home

zeeleguaan

zeeleguaan

© Wereld Natuur Fonds

De zeeleguaan is de enige hagedis die een groot deel van zijn tijd in de zee doorbrengt. Hij leeft van zeewier dat op de rotsen groeit. Vooral de volwassen mannetjes duiken langdurig - soms een uur achter elkaar - tot een diepte van tien meter. Het zeewater rond de Galápagos eilanden is nogal koud. Na een duik moeten de zeeleguanen in de zon weer op peil brengen.

De zeeleguanen van de verschillende eilanden van de Galápagos-archipel verschillen aanzienlijk in gewicht: op Genovesa worden de mannetjes zelden zwaarder dan 1 kilo, op Fernandina wegen ze vaak meer dan 10 kilo.

Wetensch. naamAmblyrhynchus cristatus
Engelse naammarine iguana
VerspreidingGalápagos eilanden
Voedselzeewier
Lengte120 - 150 cm
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF