Home

kleine hoefijzerneus

kleine hoefijzerneus

© Wereld Natuur Fonds

De kleine hoefijzerneus is het piepkleine 'broertje' van de grote hoefijzerneus. Het lijfje van deze vleermuis is kleiner dan dat van een dwergmuis. De kleine hoefijzerneus heeft een groot verspreidingsgebied, maar is toch enigszins bedreigd, vooral door verstoring van zijn winterverblijven en zomerdagslaapplaatsen. In Nederland is hij sinds 1983 verdwenen.

Kleine hoefijzerneuzen leven in groepen tot 100 dieren in een kraamkolonie, vaak in combinatie met andere soorten. Ze vliegen rond zonsondergang uit en jagen in bossen, parkachtige landschappen en langs oevers en gebouwen. Ze wonen vaak op zolders, in grotten en soms in holle bomen. Overwinteren doen ze altijd in grotten.

Wetensch. naamRhinilophus hipposideros
Engelse naamlesser horseshoe bat
VerspreidingEuropa, tot Noord-Afrika en Afghanistan
Voedselmuggen, vliegjes, kevertjes, kleine nachtvlinders
Lengte4 cm, spanwijdte 19 - 25 cm
Gewicht4 - 10 g
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF