Home

walvishaai

walvishaai

© Wereld Natuur Fonds

De walvishaai is een haai en geen walvis. Wel voedt hij zich op dezelfde manier als veel walvissen: door plankton uit het zeewater te zeven. Vanwege deze voedingswijze is deze reusachtig grote haai - verreweg de grootste vis ter wereld - niet gevaarlijk voor mensen.

Bij het planktonzeven zwemmen de walvishaaien vaak rustig nabij het wateroppervlak rond.  Daardoor kunnen duikers deze grote haaiensoort regelmatig ontmoeten.

Wetensch. naamRhincodon typus
Engelse naamwhale shark
Verspreidingalle oceanen; vooral tropische en gematigde zeeėn
Voedselplankton, kleine visjes en inktvis
Lengtetot 14 m
Gewichttot 15.000 kg
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF