Home

grote witte haai

grote witte haai

© Wereld Natuur Fonds

De grote witte haai is de de bekendste en meest gevreesde haaiensoort. De reputatie van menseneter is aangewakkerd door de film 'Jaws'. Van slechts een handvol badplaatsen (met name in Australië) is bekend dat er wel eens witte haaien in de buurt van de kust komen en mensen aanvallen. Gewoonlijk jaagt de grote witte haai alleen of in kleine groepjes in open zee op zeezoogdieren en vissen (waaronder andere haaien) of zoekt hij aas.

Grote witte haaien zijn levendbarend. Een vrouwtje krijgt per worp zo'n 4 tot 14 babyhaaitjes die bij de geboorte al ruim 1 meter groot zijn.

Het aantal grote witte haaien is sterk afgenomen doordat er veel op gevist wordt. In sommige gebieden zijn ze inmiddels beschermd.

Andere namenmensenhaai
Wetensch. naamCarcharodon carcharias
Engelse naamgreat white shark
Verspreidingalle oceanen
Voedselvis, zeezoogdieren, zeevogels, inktvissen
Lengtetot 8 m
Gewichttot 3400 kg
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF