Home

hondshaai

hondshaai

© Wereld Natuur Fonds

Deze kleine, slanke haai komt ook voor de Nederlandse kust voor. Het is de meest algemene haaiensoort in Europa.

Hondshaaien leven bij voorkeur in de buurt van zand- en modderbodems. Het vrouwtje zet haar eieren af in wiervelden. Aan de hoeken van de rechthoekige kapsels zitten gekrulde draden om ze aan de wieren te verankeren. Ze raken echter vaak los en spoelen dan aan op de kust.

Wetensch. naamScyliorhinus canicula
Engelse naamsmallspotted catshark, dogfish
VerspreidingNoordzee, Middellandse Zee, Noorden Atlantische Oceaan
Voedselkleine visjes, kreeftachtigen, weekdieren, wormen
Lengtetot 1 m
Gewicht3 kg
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF