Home

steur

steur

© VARA

De steur is een eigenaardige, groenachtig-bruine vis met een onderstaande bek en vijf rijen beenschilden op de romp.

Steuren leven gewoonlijk in kustwateren maar zwemmen in de paaitijd rivieren op om hun eieren af te zetten. Soms zwemmen steuren meer dan 1000 km stroomopwaarts om te paaien.

Deze vis kwam vroeger ook veel in de Nederlandse rivieren voor. Na de jaren vijftig is hij uiterst zeldzaam geworden door overbevissing, afname van paaiplekken en barričres in de rivieren.

Wetensch. naamAcipenser sturio
Engelse naamSturgeon
Verspreidingkustwateren en grote rivieren in Europa
Voedselkleine bodemdieren (wormen, kreeftjes)
Lengte1,5 tot 4 m
Gewichttot 315 kg

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF