Home

kabeljauw

kabeljauw

© Wereld Natuur Fonds

Kabeljauwen zijn grote, in scholen levende vissen. Ze leven in de koelere wateren van de Atlantische Oceaan. In de Pacifische Oceaan leeft een iets andere kabeljauwsoort.

Kabeljauw is een belangrijke consumtievis. Vroeger werden kabeljauwen veel gevangen ten zuiden van New Foundland, maar daar zijn ze nu vrijwel verdwenen.

Ze jagen bij voorkeur boven zand- en slikbodems op zo'n 30 tot 80 meter diepte. Ze hebben een baarddraad die voorzien is van smaakzintuigen en ze helpt om vissen en bodemdieren in de omgewoelde bodem te vinden.

Kabeljauwen paaien in het vroege voorjaar, waarbij elk vrouwtje soms meer dan zes miljoen eitjes vormt. Jonge kabeljauw wordt gul genoemd.

Andere namenNoord-Atlantische kabeljauw
Wetensch. naamGadus morhua
Engelse naamcod; Atlantic cod
VerspreidingNoordelijke Atlantische Oceaan, Noordelijke IJszee
Voedselvis zoals haring, sprot en spiering, bodemdieren
Lengte1,4 m (max.)
Gewicht25 kg (max.), vroeger exemplaren van 90 kg
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF