Home

kwabaal

kwabaal

© Pavel Dvorak

Langwerpige zoetwatervis met een baarddraad. Het is een van de weinige kabeljauwachtige die zijn hele leven in zoetwater doorbrengt.

Ook uitzonderlijk is dat kwabalen in de winter paaien, vaak miden in de nacht onder het ijs.

Kwabalen jagen gewoonlijk in de avond- en ochtendschemering. De rest van de tijd houden ze zich schuil tussen stenen of wortels.

Wetensch. naamLota lota
Engelse naamBurbot
Verspreidingzoetwater Noord-Amerika en Eurazië
Voedselinsectenlarven, kreeftachtigen, vissen
Lengte30 - 60 cm, max. 1,2 m
Gewicht35 kg (max.)
Statusplaatselijk algemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF