Home

baars

baars

© Pavel Dvorak

De baars leeft in rustig stromend of stilstaand water in rivieren, meren, vaarten en sloten. Bij voorkeur tussen waterplanten, wortels, stenen of ander materiaal waar ze nauwelijks opvallen met hun gestreepte tekening en een verrassingsuitval kunnen doen naar een prooi.

Jonge baarzen zwemmen vaak in groepen en eten voornamelijk plankton en insecten. Volwassen baarzen paaien in april en mei in ondiep water. De eieren worden afgezet in linten die om planten of stenen gewikkeld worden.

Andere namenrivierbaars
Wetensch. naamPerca fluviatilis
Engelse naamperch (European perch)
Verspreidingzoet water Eurazië
Voedselvis, ongewervelden
Lengte15 - 30 cm, max. 50 cm
Gewichttot 4,5 kg
Statusplaatselijk algemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF