Home

bruine breedvoetbuidelmuis

bruine breedvoetbuidelmuis

© Wereld Natuur Fonds

Dit buideldiertje is ongeveer zo groot als een huismuis en eet vooral insecten. Breedvoetbuidelmuizen hebben groeven tussen de zoolballen van hun voeten, waardoor ze meer grip op takjes hebben. Aan hun tenen hebben ze ook lange klauwen die helpen om in bomen en struiken te klimmen.

De vrouwtjes van deze soort worden doorgaans drie jaar oud, de mannetjes halen hun eerste verjaardag niet eens. Tegen de paartijd groeien hun teelballen uit tot een kwart van hun lichaamsgewicht. Gedreven door een (over)dosis geslachtshormoon stoppen de mannetjes al hun energie in het vinden van en paren met zoveel mogelijk vrouwtjes.

Wetensch. naamAntechinus stuartii
Engelse naambrown antechinus; brown broad-footed marsupial mouse
VerspreidingZuidoost-Australië
Voedselkevers, spinnen, kakkerlakken
Lengte9,5 - 11 cm, staart 10 - 12 cm
Statusplaatselijk algemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF