Home

springtamarin

springtamarin

De springtamarin is een klein, zwart aapje met een kraag van lange haren in zijn nek. Hij behoort tot de klauwaapjes: fijnbehaarde aapjes uit de wouden van Zuid-Amerika die wel wat aan eekhoorns doen denken. In vergelijking met de meeste andere klauwaapjes is de springtamarin zelfs nog groot.

De springtamarin eet naast allerlei vruchten en insecten ook plantensappen en gom. Daarvoor knaagt een groepje aan de bast van een flinke boom en komt dan dagelijks even terug om de gom op te likken. Een groep springtamarins bestaat gemiddeld uit zo'n 10 leden.

Wetensch. naamCallimico goeldii
Engelse naamGoeldis marmoset; callimico
Verspreidingnoordwesten van Zuid-Amerika
Voedselfruit, insecten, hagedissen, boomsappen
Lengte22 cm, staart 26 - 32 cm
Gewicht600 gram
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF