Home

bonobo

bonobo

© WWF-Canon / M.Harvey

De bonobo is een mensapensoort die pas in 1929 is ontdekt. Omdat ze op chimpansees lijken worden ze ook wel dwergchimpansees genoemd. Het duidelijkste verschil met de gewone chimpansees is dat bonobo's altijd een donker gezicht hebben. Hun gedrag verschilt ook. Bonobo's leven meer in de bomen en ze zijn een stuk vredelievender dan chimpansees. Veel conflicten in de groep worden opgelost door liefkozingen.

Door vernietiging van hun leefgebied en door jacht is hun aantal sterk achteruitgegaan. In totaal tussen de 10.000 en 20.000. Het Wereld Natuur Fonds steunt reservaten waar bonobo's veilig in het wild kunnen leven.

Zie ook :
http://www.wnf.nl/mensapen
http://www.wnf.nl/bibliotheek/spreekbeurten/mensaap.pdf

Andere namendwergchimpansee
Wetensch. naamPan paniscus
Engelse naambonobo; pygmy chimpanzee
VerspreidingD.R. Congo (ten zuiden van de Zaďre-rivier)
Voedselfruit, bladeren, bloemen, zaden, insecten
Lengtetot 1,5 m (staand, zowel mannetje als vrouwtje)
Gewicht45 kg (mannetje), 30 kg (vrouwtje)
Statusbedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF