Home

orang-oetan

orang-oetan

Borneose orang-oetan, jong © WWF-Canon / MTerrattaz

De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. Orangs leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'. Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud sterk is afgenomen in Indonesië, is het aantal orangs sterk achteruitgegaan. Er zijn er tussen de 50.000 en 60.000 over. Het Wereld Natuur Fonds heeft diverse projecten om de orang-oetan en zijn leefgebied te beschermen.

Tot voor kort werden de orang-oetans van Borneo en Sumatra als twee verschillende ondersoorten beschouwd. Volgens de meest recente opvattingen verschillen ze voldoende om ze als twee verschillende soorten te zien: de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii).

Zie ook :
www.wnf.nl/mensapen
www.wnf.nl/bibliotheek/spreekbeurten/mensaap.pdf

Andere namenorang-oetang
Wetensch. naamPongo pygmaeus; Pongo abelii
Engelse naamorang-utan
VerspreidingBorneo, Sumatra
Voedselfruit
Lengtetot 140 cm (staand mannetje)
Gewichttot 90 kilo
Statusbedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF