Home

zwartwitte franjeaap

zwartwitte franjeaap

© Wereld Natuur Fonds

De zwartwitte franjeaap is verwant met de rode franjeaap. Ze hebben echter zwart-witte vacht (met op de rug een lange witte 'franje') en hun maag bestaat uit drie delen in plaats van vier. Net als bij koeien helpen de meerkamerige magen de franjeapen om hun plantaardige voedsel te verteren. Franjeapen eten voornamelijk bladeren die ze volop vinden in het tropisch oerwoud waar ze leven.

Franjeapen hebben slechts vier vingers aan een hand. Ze missen de duim. Soms zit er een knobbeltje met een nagel op de plaats van de duim. Aan het uiteinde van de (zwarte) staart van de zwartwitte franjeaap zit een opvallende witte pluim.

Andere namencolobus; guereza
Wetensch. naamColobus guereza
Engelse naamblack-and-white colobus; guereza
Verspreidingoostelijk Nigeria tot Ethiopië en Tanzania
Voedselvooral bladeren, ook fruit en bloesem
Lengtekop-romp 45 - 70 cm, staart 60 - 100 cm
Gewicht8 - 14 kg
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF