Home

rode franjeaap

rode franjeaap

Marc Tailly

Deze slanke, middelgrote Afrikaanse aap heeft een minder lange vacht op zijn schouders dan de bekender zwart-witte franje aap (Colobus). Zijn lange staart heeft anders dan die van de Colubus geen pluim aan het uiteinde en zijn maag bestaat uit vier delen (bij Colubus uit drie).

Net als bij koeien helpen de meerkamerige magen de franjeapen om hun plantaardige voedsel te verteren. Franjeapen eten voornamelijk bladeren die ze volop vinden in hun leefgebied: het tropisch oerwoud.

Wetensch. naamProcolobus badius; Colobus badius
Engelse naamred colobus; red colobus monkey
Verspreidingtropisch Afrika
Voedselvooral bladeren, ook fruit en bloesem
Lengtekop-romp 45 - 70 cm, staart 50 - 75 cm
Gewicht5 - 10 kg
Statusbedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF