Home

gelada

gelada

© Wereld Natuur Fonds

De gelada is nauw verwant aan de bavianen. Het is een opmerkelijke apensoort die op de hoogvlakte van Ethiopië leeft. Daar voeden ze zich vooral met gras dat ze met hun handen afplukken, terwijl ze zittend langsschuifelen. Het is de enige apensoort die graast.

Gelada's leven in grote groepen. Soms zit er wel een 'kudde' van 500 dieren op de winderige, vlakte gras te plukken. Binnen de groep zijn duidelijke harems te onderscheiden: een stel vrouwtjes met een volwassen man die flink opvalt met zijn lange, wapperende manen op de schouders en felle rode vlekken op de borst.

Wetensch. naamTheropithecus gelada
Engelse naamgelada baboon
VerspreidingEthiopië
Voedselgras
Lengtekop-romp 70 - 75 cm, staart 50 cm
Gewicht20 kg (mannetje), vrouwtje 10 kg
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF