Home

luipaard

luipaard

© Wereld Natuur Fonds

De luipaard wordt ook wel panter genoemd. Deze forse kat komt voor in bosrijke gebieden in vrijwel geheel Afrika en zuidelijk Azië.

Luipaarden jagen voornamelijk 's nachts en sluipen daarbij geruisloos naar hun prooi waarna ze die bespringen. Ze vangen prooien van het formaat mestkever tot grote antilopen die veel zwaarder zijn dan zijzelf. Zulke grote vangsten slepen ze vaak in een boom, zodat ze niet worden ingepikt door hyena's of jakhalzen.

Bij de luipaard komt regelmatig een zwarte vorm voor: een soort albino, maar dan precies omgekeerd. Deze zwarte panters zijn dus geen aparte soort, maar een variatie van de luipaard.

Andere namenpanter
Wetensch. naamPanthera pardus
Engelse naamleopard; panther
VerspreidingAfrika en zuidelijke Azië
Voedselantilopen, herten, hagedissen, vogels, apen en andere dieren
Lengte1 - 1,9 m, staart 60 - 110 cm
Gewicht45 - 85 kg (mannetje), vrouwtje 35 - 50 kg
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF