Home

sneeuwpanter

sneeuwpanter

© Wereld Natuur Fonds

Deze zeldzame katachtige lijkt wat op het gewone panter (luipaard), maar heeft een lichtere en veel vollere vacht en een langere staart. Hij leeft in bergachtig gebied, vaak tot ver boven de boomgrens. In de winter begeeft hij zich lager.

Overdag jaagt de sneeuwpanter op grote maar ook kleinere dieren. Hij besluipt zijn prooi en werpt zich er dan op met een enorme sprong (tot 15 meter!). 's Nachts houdt hij zich schuil in een hol dat enige bescherming biedt tegen de kou.

Deze kat werd in het verleden zwaar bejaagd vanwege zijn vacht. Hoewel streng beschermd worden ze nog steeds illegaal geschoten.

Andere namensneeuwluipaard; irbis
Wetensch. naamPanthera uncia; Uncia uncia
Engelse naamsnow leopard
Verspreidinggebergten in Midden-, Zuid- en Oost-Azië
Voedselbergschapen, geiten, yakkalveren, kleine zoogdieren en vogels
Lengte1,2 - 1,3 m, staart 0,8 - 1 m
Gewicht25 - 75 kg
Statusbedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF