Home

vos

vos

© Wereld Natuur Fonds

De vos is een van de weinige roofdieren die regelmatig in ons land te zien is. Hij komt in heel Eurazië en Noord-Amerika voor in allerlei soorten leefgebieden, van bossen tot toendra's en van de bergen tot in de stad.

Vossen zijn niet kieskeurig en passen hun voedselkeuze aan, aan wat er beschikbaar is. In de duinen eten ze veel konijnen, op de velden veel muizen, in het najaar veel bessen en in de stad vooral afval. Omdat ze als ze de kans krijgen ook nesten van weidevogels of kippenhokken plunderen, zijn ze niet bij iedereen even geliefd. In Nederland is dan ook veel discussie of er wel of niet op vossen gejaagd moet worden.

Vossen zijn voornamelijk 's nachts en in de schemering actief. Normaal gesproken houden ze zich overdag schuil onder een struik of in een hol. Soms gebruikt een vos de burcht van een das of konijnen, maar ze kunnen ook zelf een hol graven.

Wetensch. naamVulpes vulpes
Engelse naamred fox
VerspreidingEuropa, Azië, Noord-Amerika, Australië (geďntroduceerd)
Voedselkonijnen, ratten, muizen, eekhoorns, kikkers, eieren, vogels, aas, afval en plantaardig voedsel
Lengte60 - 90 cm, staart 40 cm
Gewicht3 - 11 kg
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF