Home

hyenahond

hyenahond

© Wereld Natuur Fonds

De hyenahond lijkt wat uiterlijk betreft wel wat op een hyena, maar is er niet direct verwant aan.

Hyenahonden leven in bijzonder grote groepen van soms wel 30 dieren. Een jagende meute kan prooien bemachtigen die zeker tien keer zo zwaar zijn als zijzelf, zoals een gnoe of een zebra. Ze putten hun prooi compleet uit en trekken hem dan naar beneden.

De hyenahond is zeer zeldzaam. Er zijn nog slechts 2000 tot 3000 exemplaren over in geďsoleerde populaties, voornamelijk in Zimbabwe, Zuid-Afrika (Krugerpark) en Tanzania. In de Selous in Tanzania bevindt zich op het ogenblik de grootste populatie ter wereld, namelijk ongeveer 700 exemplaren.

Andere namenAfrikaanse wilde hond
Wetensch. naamLycaon pictus
Engelse naamAfrican wild dog; painted hunting dog
VerspreidingAfrika ten zuiden van de Sahara met uitzondering van regenwoud
Voedselhoefdieren als antilopen
Lengte80 - 110 cm, staart 40 cm
Gewicht20 - 35 kg
Statusbedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF