Home

honingdas

honingdas

© Wereld Natuur Fonds

De honingdas is nauw verwant aan 'onze' das en de Amerikaanse das. Honingdassen zijn eveneens goede gravers die voornamelijk 's nachts actief zijn en overdag rusten. Ze gebruiken daarvoor vaak een verlaten hol van een ander dier.

Honingdassen staan bekend om het feit dat ze af en toe bijennesten plunderen. Vaak werken ze daarbij samen met een vogel: de honingwijzer. De vogel wijst de weg, de das opent het nest en samen smullen ze van de honing (de das), de larven (beiden) en de bijenwas (de vogel).

Andere namenratel
Wetensch. naamMellivora capensis
Engelse naamhoney badger; ratel
VerspreidingAfrika, West- en Zuid-Azië
Voedselwormen, termieten, bijenlarven, schorpioenen, stekelvarkens, hazen, vruchten en... honing
Lengte60 - 75 cm, staart 25 cm
Gewicht7 - 13 kg
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF