Home

wezel

wezel

© Wereld Natuur Fonds

De wezel lijkt veel op een hermelijn, maar is gemiddeld iets kleiner en is daarmee het kleinste roofdier. Anders dan de hermelijn heeft de wezel geen zwarte punt aan zijn staart. In ons land heeft een wezel ook geen winterkleed, maar in noordelijkere streken krijgen ze wel een geheel witte vacht in de winter.

De wezel heeft een groot verspreidingsgebied en komt in zeer verschillende biotopen voor: bergen, bos, moeras, duin, weide en akkers. Het vrouwtje is kleiner dan het mannetje en kan muizen in hun gangen volgen. Ook bij het vangen van mollen is de geringe omvang van een wezel een groot voordeel.

Wezels wonen dikwijls in oude holen van muizen, ratten en konijnen. Ze zijn vooral 's nachts actief en zwemmen niet graag.

Wetensch. naamMustela nivalis
Engelse naamweasel
Verspreidingheel Europa (behalve Ierland), Noord-Amerika en Azië
Voedselmuizen, mollen, vogels, eieren, kikkers en insecten
Lengte15 -24 cm (mannetje), vrouwtje: 13 - 21 cm, staart 6 cm
Gewicht35 - 150 gram
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF