Home

hermelijn

hermelijn

© Wereld Natuur Fonds

De hermelijn is een klein marterachtig roofdiertje met een opvallende zwarte punt op zijn staart, wat hem van de (tevens kleinere) wezel onderscheidt. In de zomer is hij van boven bruin en vanonder wit gekleurd.

De wintervacht (die alleen de dieren in het noordelijk deel van het verspreidingsgebied krijgen) is geheel wit, op die zwarte punt na. Hij komt in bijna alle biotopen voor, inclusief af en toe een tuin. In het verleden zijn hermelijnen fel bejaagd vanwege hun vacht: het befaamde bont voor koningsmantels.

Wetensch. naamMustela erminea
Engelse naamermine; stoat
VerspreidingNoord-Amerika, Europa, Azië
Voedselkonijnen, muizen, ratten, vogels
Lengte24 - 29 cm (mannetje), vrouwtje 21-26 cm, staart 10 cm
Gewicht150 - 445 g (mannetje), vrouwtje 140-260 g
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF