Home

veelvraat

veelvraat

© Wereld Natuur Fonds

De veelvraat is na de reuzenotter de grootste marterachtige. Veelvraten leven in noordelijke streken, maar zijn desondanks het hele jaar actief. Hun sterke kaken helpen om nog wat eetbaars van bevroren karkassen te kunnen halen. Op hun speurtochten naar voedsel leggen ze grote afstanden af, soms wel 50 kilometer per dag.

Ze leven in rotsachtige bergbossen, bij voorkeur in de buurt van water. Ze leven gewoonlijk alleen. Veelvraten kunnen goed klimmen, springen en zwemmen.

Andere namenwarg
Wetensch. naamGulo gulo
Engelse naamwolverine
VerspreidingNoord-Amerika, Scandinavië, Noord-Rusland en Siberië
Voedselherten, hazen, muizen, vogels, insecten, vruchten, wortels, aas
Lengte70 - 100 cm, staart 20 cm
Gewicht8 - 14 kg
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF