Home

gevlekte hyena

gevlekte hyena

© Wereld Natuur Fonds

De gevlekte hyena is de grootste en de bekendste hyena. Het is het vaak wat mottige beest met de dikke kop, bolle buik en de staart tussen de poten die in natuurfilms van een karkas staat te vreten en alle andere aaseters of het roofdier dat de prooi heeft neergelegd wegjaagt.

In werkelijkheid vangen gevlekte hyena's  vaak hun eigen prooien. Ze jagen meestal 's nachts, alleen of in een groep en kunnen dan grote prooien neerhalen. In woestijngebieden telt een groep vaak niet meer dan 5 dieren, maar op de savannes kan het een clan zijn van wel 50 leden.

De leider van de groep is altijd een vrouwtje. Bij gevlekte hyena's worden de vrouwen iets groter dan de mannetjes. Ze hebben een heel repertoir aan geluiden, waaronder een onderwerpingsgeluid, dat wel wat op het gelach van mensen lijkt.

Andere namenlachende hyena
Wetensch. naamCrocuta crocuta
Engelse naamspotted hyaena
Verspreidinggrote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara
Voedselgrote zoogdieren, aas, hazen, vogels
Lengte1,3 m, staart 25 cm
Gewicht60 - 70 kg
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF