Home

stokstaartje

stokstaartje

© Wereld Natuur Fonds

Stokstaartjes zijn kleine roofdieren, verwant met de mangoesten. Ze leven in groepen van maximaal 30 dieren in woestijnachtige delen van zuidelijk Afrika. Overdag trekken ze er op uit om voedsel te zoeken.

Vaak staan enkele leden van de groep op wacht om de rest met een fluitend ('let op') of blaffend ('vlucht voor je leven') geluid te kunnen waarschuwen. Bijvoorbeeld voor een naderende roofvogel. 's Nachts verblijven ze in ondergrondse holen, meestal een oude burcht van grondeekhoorns die ze verder uitgegraven hebben.

Andere namenaardmannetje; Zuid-Afrikaanse meerkat
Wetensch. naamSuricata suricatta
Engelse naammeerkat
VerspreidingZuidelijk Afrika
Voedselvooral vlees: insecten, spinnen, duizendpoten, hagedissen, knaagdieren en vogels. Ook wel knollen en wortels
Lengte25 - 35 cm, staart 17 - 25 cm
Gewicht0,6 - 1 kg
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF