Home

Javaanse neushoorn

Javaanse neushoorn

© WWF-Canon

De Javaanse neushoorn is het meest verwant met de Indische neushoorn. Net als die soort heeft hij maar een hoorn (bij het vrouwtje is die klein of zelfs afwezig) en een geplooide huid.

Het leefgebied van de Javaanse neushoorn strekte zich ooit van India tot een groot deel van Indonesië. Nu leven alleen nog in Java tussen de 50 en de 60 dieren en een handvol in Vietnam. Daarmee is het een van de zeldzaamste dieren ter wereld.

Behalve de jacht is vooral het verdwijnen van het regenwoud de oorzaak van zijn achteruitgang. Het Wereld Natuur Fonds steunt neushoorn-bescherming en onderzoek in het reservaat Ujung Kulon op Java. In dat reservaat is het aantal Javaanse neushoorns sinds kort weer stabiel.

Wetensch. naamRhinoceros sondaicus
Engelse naamJavan rhinoceros
VerspreidingJava (Indonesië), Vietnam
Voedselbladeren, twijgen
Lengte3 - 3,5 m
Gewicht900 - 1.400 kg (max. 1.900)
Statusernstig bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF