Home

bergzebra

bergzebra

© Wereld Natuur Fonds

De bergzebra is een vrij kleine soort. Hij is te herkennen aan een lap huid onder aan zijn keel (een 'wam' of 'kossem': ook bij sommige runderen aanwezig) en een kenmerkende streping ('ladder') op het achterste deel van zijn rug. Hij maakt vrijwel nooit geluid.

Bergzebra's leven in rotsachtige halfwoestijnen in het Zuiden en Zuid-Westen van Afrika. De Kaapse ondersoort was in het begin van de 20e eeuw bijna uitgeroeid: er waren nog slechts 27 dieren over. Er is een speciaal reservaat voor deze bergzebra's in Zuid-Afrika opgericht. Nu zijn er weer een paar honderd. De ondersoort uit Namibië en Zuid-Angola (de Hartmann zebra) is wat minder zeldzaam.

Wetensch. naamEquus zebra
Engelse naammountain zebra
VerspreidingAngola, Namibië, Zuid-Afrika
Voedselgrassen
Lengteschouderhoogte 1,2 - 1,5 m
Gewicht230 - 380 kg
Statusernstig bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF