Home

bosgems

bosgems

© Wereld Natuur Fonds

Dit hoefdier is niet zo snel maar staat wel erg stevig op zijn poten. De bosgems leeft in bosrijke berggebieden. Hij is vooral vroeg in de ochtend en laat op de dag actief.

Zijn vacht ziet er grotendeels donker uit, maar de haren zijn aan de basis licht gekleurd. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben horens waarmee ze zich kunnen verdedigen. In China wordt veel op de bosgems gejaagd wegens vermeende geneeskrachtige werking van verschillende van zijn lichaamsdelen.

De (gewone) bosgems behoort samen met de Japanse bosgems, de Formosabosgems en en de goral tot de bosgeitantilopen. Het is de grootste van deze vier en is ook het meest wijd verspreid.

Andere namengewone bosgems; kambing oetan
Wetensch. naamCapricornis sumatrensis
Engelse naammainland serow
VerspreidingOost-Azië: Sumatra tot Himalaya, Zuid-China
Voedselgras en bladeren
Lengte1,4 - 1,5 m; staart 8 - 21 cm
Gewichttot 140 kg
Statuskwetsbaar

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF