Home

gewone eekhoorn

gewone eekhoorn

© Wereld Natuur Fonds

De gewone eekhoorn is de bekende roodachtige eekhoorn met de grote pluimstaart en pluimpjes aan de oren die regelmatig in een Nederlands bos te zien is. Een gewone eekhoorn bouwt meestal verscheidene nesten hoog in de bomen. Deze nesten worden gebouwd van takken, boombast, bladeren en mos.

In de winter brengen eekhoorns het grootste deel van de dag en nacht in hun winternest door en komen ze slechts af en toe naar buiten om wat eten te halen. In de herfst hebben ze daarvoor op een groot aantal plekken voedselvoorraden verstopt. In de zomer gebruiken ze hun nesten ook intensief. Bijvoorbeeld om jongen te krijgen en te schuilen voor regen of warmte.

Andere namenrode eekhoorn; Europese eekhoorn
Wetensch. naamSciurus vulgaris
Engelse naamEurasian red squirrel
VerspreidingEuropa en Azië
Voedselnoten, bessen, vruchten, knoppen, paddestoelen, soms jonge vogeltjes
Lengte20 - 25 cm, staart 15 - 20 cm
Gewicht200 - 500 g
Statusthans niet bedreigd

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF