Home

bruine rat

bruine rat

© Wereld Natuur Fonds

De bruine rat is overal op de wereld te vinden. Het is de meest bekende rattensoort. Ze worden ook wel rioolrat genoemd. Bruine ratten eten alles dat los en vast zit en zijn vaak te vinden in de buurt van de mens. Ze leven in groepen van soms wel 200 dieren, geleid door grote mannetjes. Af en toe vinden er 'oorlogen' plaats tussen rivaliserende bendes.

Bruine ratten staan bekend om hun snelle voortplanting. Ze hebben een draagtijd van slechts 21 tot 23 dagen en krijgen 4 tot 10 jongen per worp. Na 80 dagen zijn deze jongen alweer geslachtsrijp. Gemiddeld brengt een vrouwtje ongeveer 40 jongen per jaar op de wereld.

Andere namenrioolrat
Wetensch. naamRattus norvegicus
Engelse naamNorway rat
Verspreidingwereldwijd
Voedselalleseter
Lengte20 - 28 cm, staart 17 - 23 cm
Gewicht450 g
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF