Home

woelrat

woelrat

© Wereld Natuur Fonds

De woelrat is meer verwant aan de veldmuis dan aan de bruine rat. Het is een planteneter met een stompe snuit en een vrij korte staart: half zo lang als zijn lichaam.

Woelratten leven ook niet in steden of riolen, maar in weilanden, bossen en moerassen, vooral bij bij meren en rivieren. Ze worden ook wel waterratten genoemd. Ze komen in bijna heel Europa voor met uitzondering van enkele zuidelijke landen zoals Spanje en Portugal.

Andere namenwaterrat
Wetensch. naamArvicola terrestris
Engelse naamwater vole
VerspreidingEuropa en Noord-Azië
Voedselgrassen, kruiden, wortels
Lengte12 - 23 cm, staart 7 - 11 cm
Gewicht100 - 300 gram
Statusplaatselijk algemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF