Home

haas

haas

© Herman Berkhoudt

De haas (of voluit 'Europese veldhaas') is de meest bekende hazensoort. Ze zijn ook in onze weilanden vaak te zien. Vooral aan het einde van de winter en het voorjaar als ze in groepjes van 4 tot 10 dieren achter elkaar aanrennen. Na dit 'bolderen' gaan de hazen doorgaans uit elkaar en komen er spoedig jongen. Opmerkelijk is dat bij hazen het mannetje kleiner is dan het vrouwtje.

Hazen leven over het algemeen alleen. Overdag verschuilen ze zich in hun leger om 's avonds te gaan eten.

De Europese haas is te onderscheiden van het Europees konijn aan de zwarte punten op hun langere oren (lepels), een duidelijkere iris in zijn ogen en zijn veel grotere formaat. Bovendien zijn jonge haasjes kort na de geboorte al 'af', jonge konijnen zijn nog kaal en blind.

Andere namenEuropese haas; Europese veldhaas
Wetensch. naamLepus europaeus
Engelse naamhare; European hare
VerspreidingEuropa, West Azië; ingevoerd in delen van Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland
Voedselgras en andere planten
Lengte60 cm, staart 9 cm
Gewicht2,5 - 7 kg
Statusalgemeen

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF