Home

Zoeken

Zoek in 4603 artikelen


  Schelpen

  Weetjes over schelpen

  Wat is een schelp?
  Overal op het strand kun je schelpen vinden. Je hebt ze vast wel eens meegenomen naar huis! Er zijn twee soorten schelpen de hoorntjes en de kleppen. Schelpen zijn huisjes van dieren: de weekdieren. Deze dieren heten zo, omdat ze een heel zacht en week lijf hebben!
  Het weekdier dat in een hoorntje woont is een slak. De wulk is zo een slak. Deze slak woont opgerold in dit gedraaide huisje. Wist je dat hij ook de deur van het huisje kan sluiten?
  Het huisje van de strandschelp bestaat uit twee helften, die kleppen heten. Meestal vind je op het strand maar een klep. Het weekdier houdt de twee kleppen met stevige spieren muurvast tegen elkaar aan getrokken. Zo zit het dier veilig. De schelp gaat open als hij moet eten.

  Wist je
  ... dat een schelp net als wij een hart, darmen, een lever en een maag heeft?

  ... dat een schelp groeit?
  Het schelpdier maakt van het kalk uit het zeewater een steeds groter en steviger huisje. In de winter groeit de schelp minder snel dan in de zomer. En daardoor ontstaan er smalle en brede ringen. Hieraan kun je zien hoe oud de schelp is. Schelpen hebben net als bomen jaarringen.

  ... hoe een doodgewone zandkorrel een parel wordt?
  Een parel ontstaat doordat (bijvoorbeeld) een zandkorrel per ongeluk terechtkomt in een schelp. Als een pareloester zijn voedsel, plankton, naar binnen zuigt, gebeurt dat soms. Het beestje in de schelp bouwt er dan een parelmoer laagje omheen. Laagje voor laagje vormt zich dan een parel, die mooi rond wordt als hij precies midden in de oester ligt. Het duurt minstens 6 jaar voordat een parel helemaal af is. Vooral mossels en oesters maken goede en mooie parels. Toch maakt maar 1 op de 2700 parelmossels een goede parel.

  ... waarom er soms kreeften in een slakkenhuis zijn?
  De heremietkreeft verbergt zijn achterlichaam in een verlaten slakkenhuis om zich tegen vijanden te beschermen. Soms verstopt hij zelfs zijn hele lijf in het geleende slakkenhuis. Als de kust veilig is kan hij met zijn voorste 2 poten lopen. Zijn achterste poten zijn veel kleiner en dienen alleen om zijn huisje vast te houden.

  ... hoe schelpen eten?
  Strandschelpen eten hele kleine planten en dieren. Het dier heeft geen pootjes of vangarmen om het voedsel te pakken! Hoe kan hij dan toch eten? Hij heeft kieuwen. Met de kieuwen zeeft hij zijn voedsel uit het water. Vanuit de kieuwen stroomt het voedsel door naar zijn mond.

  ... wie schelpen eet?
  Als het laag water is, lopen vogels langs de kust om eten te zoeken. Sommige vogels slaan met hun snavel de schelpen tegen stenen kapot. Andere†vogels gebruiken hun snavel om de schelpen uit elkaar te trekken om bij het vlees te komen. Voorbeelden van vogels zijn de meeuw en de scholekster.
  Een andere vijand is de zeester. Een zeester slaat zijn armen om een schelp heen. Het weekdier houdt zijn kleppen stevig tegen elkaar. Als het dier moe is trekt de zeester de schelp open en eet het weekdier op.

  ... waarom sommige schelpen een gat hebben?
  De gaatjes die je in sommige schelpen vind worden gemaakt door een vleesetende slak, de Tepelhoorn (Polinices catenus). Een Tepelhoorn graaft zich in het zand naar zijn slachtoffer toe en boort zich naar binnen. Eerst maakt hij de schelp week met een stofje (enzym) om er vervolgens een gaatje in te boren. De boormachine is zijn met tandjes bezette tong, de radula. Dan slurpt hij het schelpje leeg.