Home

Zoeken

Zoek in 4603 artikelen


  Woestijndieren

  Wetenswaardigheden over woestijndieren

  Als je aan de woestijn denkt, zie je vast een hoop zand voor je. Toch heb je niet alleen zandwoestijnen, maar ook rotswoestijnen, kiezelwoestijnen, kleiwoestijnen en woestijnen van zout. Alle woestijnen zijn droog. Als er in een gebied minder dan 25 centimeter regen per jaar valt, is het een woestijn. In Nederland valt per jaar 70 tot 80 centimeter regen.

  Een vijfde deel van de wereld bestaat uit woestijn.†De Sahara in Afrika is de grootste woestijn.†Nederland past wel 250 keer in deze woestijn.

  De allerheetste plekje ooit gemeten in een woestijn was†55 graden Celsius. En dat was in de schaduw!

  Overdag is het snikheet in de woestijn en s nachts koelt het heel erg af. Hoe kan dat? In Nederland is het vaak bewolkt. Wolken bestaan uit een heleboel kleine waterdruppels. De wolken beschermen ons tegen de felle zonnestralen. Bij ons wordt het daarom niet zo heet en in de nacht blijft de warmte onder deze wolkendeken hangen. Het koelt daardoor niet zo sterk af. De woestijn heeft deze deken niet. Daardoor ontstaan in de woestijn de grote verschillen tussen dag en nacht.

  Aanpassingen aan het leven in de woestijn

  Veel woestijndieren hebben een dikke, wollige vacht. Dat is toch juist heel warm? Dat is wel zo, maar zo een vacht houdt een heleboel warmte buiten. 's Nachts hebben ze de vacht nodig tegen de kou!

  Woestijndieren hebben vaak heel grote oren. Dat is niet om beter te horen, maar het geeft de dieren koelte. De lucht stroomt langs de flaporen en koelt het bloed dat daar doorheen stroomt af. Zo raakt het dier zijn warmte kwijt.

  Wist je dat cactussen jarenlang zonder water kunnen? Na een regenbui zuigen ze extra veel water op. Dat kan goed, omdat het vel van een cactus mee rekt. Cactussen houden andere woestijndieren op een afstand met hun scherpe stekels.

  Soms zie je als je 's ochtends uit je raam kijkt dauwdruppels buiten. Dat komt doordat 's nachts de aarde afkoelt. In de woestijn wordt ook dauw gevormd.
  Een tor maakt daar gebruik van door zijn achterste in de lucht te steken. De druppels water die zich op zn rug vormen, glijden via zijn poten naar zijn bek. Andere dieren drinken helemaal niet. Zij halen al hun vocht uit de prooidieren die ze opeten.

  In de bult van een dromedaris zit geen water, maar vet! Het vet in de bult wordt gebruikt voor de productie van energie en vocht.īDromedarissen zijn extra goed uitgerust voor het leven in de woestijn. De wimpers zijn dubbeldik, om hun ogen te beschermen tegen zand en stof. Hun reservemaag zorgt ervoor dat het voedsel wordt opgeslagen. Een dromedaris is aan het begin van een woestijntocht wel 500 kilo zwaar. Maar door vochtverlies weegt een dromedaris aan het eind soms nog maar 325 kilo!

  Vlak boven bij de grond is het altijd het heetst. Een paar centimeter onder de grond is het al een stuk koeler en vochtiger. Daarom graven veel dieren een hol in de grond. Ook een meter boven de grond is het al veel minder warm. Een dromedaris heeft†lange poten, omdat zijn lichaam dan boven de warmste lucht uitsteekt.

  Ken jij de stripfiguur Roadrunner? Dat is een renkoekoek. En hij†kan echt†heel goed rennen, wel†37 kilometer per uur! Het is een echte jager. Hij vangt zelfs slangen. Hij rent rondjes om de slang heen en pikt daarna met zijn scherpe snavel achter de kop van de slang.

  Fotos: Wikimedia