Home

Darwins kiekendief

Naturalis 'ontdekt' ontbrekende vogel uit Darwins verzameling

Klik op het plusje voor een grotere foto


klik op afbeelding voor vergroting

Eén van de tot nu toe ontbrekende vogels uit de verzameling van Charles Darwin is ontdekt in Naturalis. Darwin heeft de grijze kiekendief (Circus cinereus) in maart 1833 meegenomen van de Falkland eilanden tijdens zijn reis met onderzoeksschip de Beagle. De reis met de Beagle heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Darwins evolutietheorie.

Unieke vondst
De dag voor Kerstmis 2007 werd duidelijk dat het exemplaar in de collectie van Naturalis van Darwin zelf is geweest. Dit is een unieke vondst van grote cultuurhistorische waarde.

Van de kiekendief was tot op heden onbekend waar deze zich bevond. Hij staat wel op een lijst met vogels die Darwin tijdens zijn reis heeft verzameld.

Verwarrende data
De opgezette kiekendief in de collectietoren werd lange tijd niet direct in verband gebracht met de beroemde reis van de Beagle. Op het label staat weliswaar Voy.(age) Darwin maar de datum van 4 januari 1837 komt niet overeen met de datum waarop Darwin met de Beagle in de Falkland eilanden was (maart 1833). Tijdens het systematisch digitaliseren van haar gehele vogelcollectie heeft Naturalis deze verwarrende datum nader onderzocht.

Nu is duidelijk dat 4 januari 1837 de datum is waarop de verzamelde vogels van Darwin zijn overgedragen aan de Zoological Society London. Deze vogels zijn later aangekocht door de Duitse handelaar G.A. Frank. In 1860 heeft Hermann Schlegel, de tweede directeur van het tegenwoordige Naturalis,de kiekendiefvan de heer Frank gekocht. Op basis van deze gegevens gaf Darwinspecialist Dr. Frank Steinheimer van het Museum für Naturkunde der Humboldt-Universität in Berlijn de doorslag: de kiekendief is één van de ontbrekende vogels van Darwin.

Darwin bij Naturalis
Naturalis heeft van Darwin een paar unieke vinken en duiven uit de Galapagos eilanden en een vink uit Chili in haar bezit. Deze zijn eveneens in 1860 aangekocht.

Een belangrijk deel van de Darwin verzameling staat in het Natural History Museum in Engeland.