Home

Darwins hofvijver in Artis

ChiclideCichlide

De bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt ontsloot met zijn weergaloze boek ' Darwins hofvijver' de grote rijkdom aan vissoorten† van de meren van Oost-Afrika. Net als bij Darwinvinken op de Galapagoseilanden verschillen de visbekken† naargelang het type voedsel. Goldschmidt beschreef tot in detail de wereld van de snuitomstulpers, de links- en rechtsbekkige schubbenschrapers, de schoonmakers, de slakkenwrikkers en bladhakkers. Hoe snel zo'n prachtige diversiteit door de mens naar de knoppen kan worden geholpen, laat Goldschmidt ook in zijn boek zien. Door de introductie van de grote Nijlbaars zijn de cichliden in het Victoriameer gedecimeerd. Gelukkig is in de andere Oost- Afrikaanse meren- en op geisoleerde plekken in het Victoriameer waar de Nijlbaars niet komt- nog wel veel over van de diversiteit aan cichliden. Door de beweging van de aardkorst en door klimaatveranderingen krijgen de Oost- Afrikaanse meren voordurend een andere vorm. Daardoor ontstaan ook nu nog keer op keer nieuwe leefomstandigheden voor de daar voorkomende vissen, een stimulans voor de ontwikkeling van nieuwe soorten. In het Malawimeer bijvoorbeeld leven wel vijf- tot zeshonderd verschillende soorten! In het Artis Aquarium kunt u cichliden uit het Tanganyikameer en het Malawimeer bekijken.

In de Artisbibliotheek (UvA-Universiteits Bibliotheek-Bijzondere Collecties) staat onderstaand borstbeeld van Darwin . Het voorvlak met zijn naam refereert aan zijn beroemdste boek 'The Origin of Species'.

Snavelvormen Darwinvinken

De relatie tussen voedselspecialisatie en geevolueerde anatomische
vorm (van de bek) beschreef Darwin ondermeer in zijn boek The voyage of the Beagle (1845): ''The most curious fact is the perfect gradation in the size of the
beaks in the different species of Geospiza from one as large as that of a hawfinch to that of a chaffinch, and (...) in the main group even to that of a warbler.

Chiclide
Chiclide

Meer informatie over de dieren in Artis vind je via www.artis.nl.