Home

Potige dieren in Artis

Poot van een gekko

Poot van een gekko

Potige dieren in Artis

Bovenstaande†gekko die met zijn poten ondersteboven tegen het plafond loopt en een zeeleeuw die met zijn flippers zwemt. Oppervlakkig gezien lijken die plakpoot van de gekko en de vin van de zeeleeuw (zie het plaatje hieronder) niets met elkaar te maken te hebben. Maar als we naar het skelet kijken, zien we dat de flipper van de zeeleeuw geen vissenvin is, maar een omgevormde voorpoot. De vin van de zeeleeuw is gebaseerd op het bouwplan looppoot van de gewervelde dieren. De voorpoten zijn nu efficiŽnte flippers om zich voort te bewegen in het water. De looppoot van de gekko heeft een bijzondere uitwerking gekregen in de vorm van lamellen met minuscule haartjes onder zijn tenen waarmee hij geplakt tegen het plafond kan zitten of lopen. Poten kunnen afhankelijk van de leefwijze van het dier in de evolutie dus heel verschillende vormen krijgen: van renpoten van hoefdieren, springpoten van kangoeroes, graafpoten van mollen, klauwpoten van luiaards, tot flippers van zeeleeuwen en de handige †voorpoten (armen met handen) van de mens.

Potige dieren en Darwin

Darwin vond tijdens zijn Zuid-Amerikareis fossielen van uitgestorven dieren, zoals van de grondluiaard (Megatherium) met zijn enorme graafpoten.

Zeeleeuwvin
Zeeleeuwvin

Darwin in The Origin of Species: "What can be more curious than the hand of a man, formed for grasping, that of a mole for digging, the leg of a horse, the paddle of the porpoise, and the wing of the bat should all be constructed on the same pattern, and should include similar bones in the same relative positions?"

Meer informatie over de dieren in Artis vind je via www.artis.nl.