Home

Storing in de transportband

Smeltend sneeuw en ijs verlagen het zoutgehalte in de Noordelijke IJszee, waardoor het water minder snel kan afzinken naar diepere lagen. Hierdoor kan de transportband langzamer gaan lopen of zelfs helemaal tot stilstand komen. Het gevolg zal zijn dat de winters in Europa strenger worden en dat de warme gebieden op aarde minder goed kunnen afkoelen. Ook voor het leven zullen er gevolgen zijn. De transportband verspreidt ook voedingsstoffen en ook die stroom komt tot stilstand. Grote sterften en aan de andere kant juist weer bevolkingsexplosies kunnen het gevolg zijn.

Oceanen transporteren warmte

Het smeltwater dat vrijkomt door het smeltende sneeuw en ijs komt uiteindelijk allemaal in de oceaan terecht. Hierdoor stijgt de zeespiegel, maar een veel belangrijker effect zou het invloed van al dat zoete water op het wereldwijde transport van warmte kunnen zijn.

†Deze kaart wat de belangrijkste rivieren zijn waarvan het zoetwater in de Noordelijke IJszee uitstroomt. De dikte van de blauwe lijnen geven het volume aan zoetwater aan.

Klik op de kaart voor een grotere versie.

Zo warmt de noordelijke uitloper van de warme Golfstroom Atlantische Oceaan de winden op. Dit †zorgt voor het merendeel van de die regen boven Noordwest-Europa valt. Op weg naar het noorden koelt de stroom af, tot hij zwaarder is dan het water eronder. Hierdoor zinkt de stroom diep in de oceaan weg, waarna hij onderlangs weer naar het zuiden stroomt om opnieuw opgewarmd te worden. Dit zinken van zwaar zeewater trekt weer warm water naar het noorden, waardoor er warmte wordt aangevoerd die Europa in de winter opwarmt. Gebieden in Noord-Amerika die op dezelfde breedtegraad liggen zijn 's winters veel kouder. Deze 'transportband' van zeewater zorgt dus voor de aanvoer van warmte uit de tropen naar het noorden en dus ook van afkoeling van de tropische gebieden.

De toename van de hoeveelheid zoetwater in het noordpoolgebied heeft een grote invloed op de werking van dit warmtetransport. Naarmate minder water als ijs wordt vastgelegd zal het aangevoerde zeewater ook minder zout worden. Het zinkt daardoor minder snel af naar de bodem. Hierdoor kan de afvoer van warmte van de evenaar naar de polen via het zeewater zelfs tot stilstand komen. Het gevolg is een radicaal andere stroming van de oceaan, met als gevolg grote veranderingen van het klimaat van vooral west Europa.

Op termijn zullen we allemaal de gevolgen merken van de opwarming van de noordpool. In het poolgebied zelf zijn de gevolgen al voelbaar.

de bewoners van de poogebieden

de gevolgen voor de bewoners