Home

Zuurstofgebrek bij geboorte

Kinderen kunnen zowel voor, tijdens als na de geboorte problemen krijgen met de bloedvoorziening naar de hersenen.Energievoorziening van de hersenen

Voor de energievoorziening hebben de hersenen, net als elk ander orgaan,†twee essentiŽle grondstoffen nodig: glucose en zuurstof. Deze worden†via het bloed aangeleverd.†Glucose wordt via de spijsvertering uit voedsel gehaald en levert energie. Zuurstof is nodig bij†chemische reacties in de cel†waarbij energie uit glucose†wordt vrijgemaakt.


Grootverbruikers van energie

De hersenen hebben acht tot tien keer zoveel glucose en zuurstof nodig†als de andere organen omdat ze dag en nacht actief zijn en dus ook continue energie verbruiken. Ze verbruiken ongeveer twintig procent van†alle ingenomen zuurstof.†


Continue aanlevering

De benodigde energie wordt via†een constante†bloedtoevoer naar de hersenen aangeleverd, los van het feit of iemand actief is of niet.†In tegenstelling tot bijvoorbeeld de lever kunnen de hersenen namelijk geen brandstof opslaan.†Wanneer het glucosegehalte in het lichaam daalt gaan andere organen hun energieverbruik minderen zodat de energietoevoer naar de hersenen op peil blijft.†
Met deze energie kunnen hersencellen zelf in leven blijven en elektrische signalen aan elkaar doorgeven.


Schade

Wanneer de zuurstofstroom naar de hersenen onderbroken wordt ontstaat er al heel snel schade. Als de toevoer te lang stokt, gaan de cellen dood en is de schade in de hersenen definitief.
Bij een onderbreking van vijf tot tien seconden verliest iemand het bewustzijn. Na nog eens tien seconden ontstaan er krampachtige spiertrekkingen omdat de hersenen de controle over de motoriek verliezen. Na vier minuten zijn de hersencellen ernstig beschadigd en na tien minuten is de schade†onomkeerbaar†en overlijdt men.

Pasgeborenen met zuurstofgebrek hebben bij de geboorte vaak problemen met ademhaling en hartslag en zijn heel slap. Hoe ernstig de hersenbeschadiging later uitpakt, hangt af van de mate van†zuurstofgebrek. Bij een milde vorm is de kans op neurologische restverschijnselen klein, maar bij een ernstige† kan het kind later motorische stoornissen (spasticiteit) hebben en een grote achterstand in verstandelijke ontwikkeling.

Hypoxie en asfyxie

Zuurstofgebrek kan vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte ontstaan. Hypoxie is een vorm van zuurstofgebrek waarbij de bloedcirculatie op gang blijft.†Via de bloedstroom zal het kind dan zoveel mogelijk de vitale organen zoals hart en hersenen van zuurstof gaan voorzien ten koste van de minder vitale organen. Toch kunnen ook de hersenen beschadigd raken wanneer ze†uiteindelijk via de bloedstroom te weinig zuurstof ontvangen.
Bij asfyxie is er sprake van zuurstofgebrek als gevolg van een verstoorde bloedcirculatie of van een volledige onderbreking van de bloedstroom.Periventriculaire leukomalacie

Periventriculaire leukomalacie†is een beschadiging†van het hersenweefsel die bij te vroeg geboren baby's kan optreden. Periventriculair betekent 'rond de ventrikels (hersenkamers)' en leukomalacie houdt 'zacht worden' in.
In dit gebied kunnen†bij te vroeg geboren baby's †-om nog onbekende redenen- †makkelijk bloedingen optreden, mede als gevolg van een herseninfarct, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen te gering is.

De witte stof rond de hersenkamers raakt door zuurstoftekort beschadigd met als gevolg dat het hersenweefsel zacht wordt en uiteindelijk afsterft. Omdat de witte stof gevormd wordt door de uitlopers (axonen) van de hersencellen kan beschadiging leiden tot spasticiteit. Daarnaast blijft de verstandelijke ontwikkeling achter en kan blindheid optreden.

De hersenen van vroeggeborenen (voor week 37)†zijn heel vatbaar voor schommelingen in de bloeddruk en voor zuurstofgebrek. Het automatische regelmechanisme dat ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar de hersenen op peil blijft werkt op deze leeftijd nog niet zo goed.