Home

Whiplash

Het woord whiplash betekent letterlijk 'zweepslag'. Met whiplash wordt†een plotselinge slingerbeweging van het hoofd en de nek ten opzichte van de rest van het lichaam bedoeld,†als gevolg van een ongeval.

Wat is een Whiplash

Whiplashletsel kan optreden als hoofd en nek ten opzichte van het lichaam een plotselinge versnelling ondergaan. Dat gebeurt niet alleen bij een aanrijding met†de auto maar kan ook voorkomen bij bijvoorbeeld een valpartij of bij het sporten.

Tijdens het ongeval wordt het hoofd met een krachtige zwiepbeweging (zweepslag)†eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd ('flexie-extensie-beweging'). Deze zwiepbeweging gaat met veel snelheid en kracht gepaard waardoor er grote krachten inwerken op de hele nekregio. Hierdoor kunnen er onder meer door uitrekking, compressie en verschuiving beschadigingen ontstaan aan weke delen, spieren, banden en gewrichten in de nekstreek. Soms kunnen door het ongeval ook gebieden in de hersenstam, ruggenmerg en hersenzenuwen beschadigd raken met mild hersenletsel als gevolg .Divers klachtenpatroon

De diagnose 'whiplash' wordt gesteld op basis van de toedracht van het ongeluk en de klachten. Het klachtenpatroon is divers en er is vooraf niet te voorspellen hoe het zich ontwikkelt. Bij ongeveer zeventig procent van de whiplashslachtoffers verdwijnen de klachten binnen drie tot zes maanden, bij zo'n dertig procent worden ze†chronisch: het chronisch whiplash syndroom. Dit leidt tot beperkingen in het dagelijkse functioneren.††
Wanneer er na het ongeval klachten over†slecht functioneren komen, lijken die veelal op de klachten na een hersenkneuzing.


Diverse klachten

* concentratieproblemen
* vergeetachtigheid
* hoofdpijn
* duizeligheid
* overgevoeligheid voor geluid en licht
* emotionele instabiliteit
* chronische vermoeidheid
* slecht kunnen slapen
* problemen met zien†(vaag zien-dubbel zien)Problemen

Het probleem bij whiplash is dat hersenbeschadigingen niet zichtbaar te maken zijn via bijvoorbeeld scans. Doordat whiplash om die reden niet wetenschappelijk aantoonbaar is, krijgen veel whiplashpatiŽnten te maken met problemen met bijvoorbeeld verzekeringen en medische keuringen of op†het werk. Whiplash is in de wetenschap nog een omstreden begrip maar dat neemt niet weg dat de klachten heel echt† zijn: hierdoor kan een whiplashpatiŽnt het gevoel krijgen miskend te worden door medici.Behandelmethoden

In de medische wereld is men het nog niet eens over de juiste†aanpak voor whiplashpatiŽnten†waardoor er vaak tegenstrijdige adviezen worden gegeven. Ook kunnen de behandelmethoden sterk uiteenlopen als gevolg van de complexiteit van†de aandoening.†Veel whiplashpatiŽnten†hebben†baat bij een multidisciplinaire aanpak maar geen enkele behandelmethode garandeert blijvend succes. Bijkomend probleem is dat door het grillige en uiteenlopende patroon van een whiplash een bepaalde behandeling bij de ene patiŽnt wel goed aanslaat en bij iemand anders helemaal niet.

Direct na het ongeluk kan onder meer rust, het dragen van een halskraag of het leren van een betere lichaamshouding worden voorgeschreven. Op langere termijn kan een revalidatiecentrum hulp bieden.
Er bestaan diverse medicijnen die de symptomen bestrijden.

Bij de meeste patiŽnten verloopt de ziekte in perioden van verbeteringen en verergeringen maar de aandoening kan ook erger worden of jarenlang gelijk blijven. Deze onzekerheid over het verloop is voor whiplashpatiŽnten vaak een groot probleem.